De afdeling Concept Development & Experimentation (CD&E) van Defensie, experimenteert momenteel op WaterCampus demosite Wetsalt in Harlingen met een waterwinsysteem dat meerdere innovatieve technologieën combineert. Door beschikbaar zout water in missiegebieden ter plaatse te zuiveren, hoeven wateraanvoerroutes minder gebruikt te worden. Dit verkleint het risico op aanvallen tijdens transport en vermindert brandstofverbruik en schadelijke uitstoot. Het systeem kan mogelijk in de toekomst ingezet worden in gebieden waar de watervoorziening een probleem is, maar de experimenten zijn voorlopig vooral bedoeld om kennis te vergaren.
Luitenant-Kolonel Edwin Leidelmeijer, Senior Stafofficier CD&E: “Defensie heeft gekozen voor Wetsalt omdat hier een constante toevoer beschikbaar is van zeewater, oppervlaktewater en pekel. Hierdoor kunnen we er 24 uur per dag 7 dagen per week experimenteren met ontzouten onder reallife-omstandigheden.”
Tot 100.000 liter water per dag
Een van de technologieën waarmee Defensie in Harlingen experimenteert, is Multi Effect Membraan Destillatie (MEMD). Dit zorgt ervoor dat het water gezuiverd wordt. De tweede technologie, een Mobile Solar Plant gecombineerd met een Smart Power Bank, beide van het bedrijf Bredenoort, zorgt voor een efficiënte energievoorziening. Het geheel wordt als een systeem gehuisvest in een zeecontainer. Een enkel systeem zal tot 20.000, 40.000 of 100.000 water per dag kunnen zuiveren. Op een gemiddeld kamp worden grote hoeveelheden water gebruikt, niet enkel om te drinken, maar ook voor het sanitair, de keuken en bijvoorbeeld voertuigonderhoud.
Over Concept Development & Experimentation (CD&E)
CD&E is de organisatie voor de Landmacht om samen met de kenniscentra, industrie en kennispartners buiten Defensie snel en middels experimenten innovaties te ontwikkelen, zodat eenheden van de Landmacht op missies dominant en relevant zijn en blijven. De experimenten bij Wetsalt zijn een initiatief van het Thema Team Water Fieldlab Smartbase, een team dat bestaat uit zeven ondernemers uit de watersector, vertegenwoordigers vanuit Defensie (Genie en Logistiek) en vertegenwoordigers vanuit de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (Innovation Quarter en de NOM).
Living labs
Voor ondernemers die hun (water)technologieën willen testen onder realistische omstandigheden zijn de vier demosites in Noord-Nederland de ideale plek. Het zijn zogenaamde ‘living labs’ waar echt afvalwater beschikbaar is. Naast Wetsalt in Harlingen zijn er zijn faciliteiten voor de behandeling van stedelijk afvalwater (Wetterskip Fryslân, Leeuwarden), de behandeling van afvalwater van ziekenhuizen (Antonius Ziekenhuis, Sneek) en het testen van sensortechnologieën (Sentec Glimmen). Meer info over de demosites vindt u hier. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de faciliteiten kunnen contact opnemen met coördinator Jordi Moreno via j.moreno@cew-leeuwarden.nl of (gedurende de zomervakantie) via info@cew-leeuwarden.nl.