Leeuwarden, 19-12-2019 – Om de onderzoekende houding van jongeren te stimuleren, heeft WaterCampus voor havo- en vwo-scholieren het Honours Program ontwikkeld. Jaarlijks doet een groep van 16 geselecteerde leerlingen iedere woensdagmiddag onderzoek in het lab bij Wetsus en in het Waterapplicatiecentrum (WAC) in Leeuwarden. Zij worden hierbij begeleid door experts van Wetsus en Hogeschool Van Hall Larenstein.
Een van de projecten dit schooljaar is onderdeel van het onderzoek ‘Biopolymeren uit water’. Het bijproduct van biologische behandeling van afvalwater is slib, een overtollige biomassa die rijk is aan microbiële activiteit. De bacteriën in dit slib slaan overtollige biopolymeren (PHA) op die na terugwinning gebruikt kunnen worden voor de productie van bioplastics. Om de biopolymeren uit de bacteriële cel te halen, moeten de celwanden kapot gemaakt worden. Het slib laten opeten door insecten is een methode om dat te bereiken. Betreffende scholieren onderzoeken de geschiktheid voor dit doel van drie verschillende soorten insecten. De start-up Dutch Blackworms, van CEW-onderzoeker Bob Laarhoven, heeft voor dit onderzoek waterwormen en kennis beschikbaar gesteld.
De resultaten van de verschillende onderzoeken worden aan het einde van ieder schooljaar door de jongeren gepresenteerd tijdens de WaterCampus Science Fair. De beste ideeën en/of onderzoeksprojecten worden geselecteerd om deel te nemen aan internationale Science Fairs. Dit biedt hen de kans om met andere leeftijdsgenoten en interessante wetenschap in contact te komen.
Het Honours Programme is een unieke samenwerking tussen Wetsus, CEW, het Leeuwarder lyceum, Gymnasium Beyers Naude en OSG Sevenwolden.