Woningen met ongunstige energie labels zijn in de toekomst slechter verkoopbaar en dus minder waard.’ Dit gegeven plaatst het begrip ‘terugverdientijd’ bij duurzame innovaties in een heel nieuw daglicht. Het is een van de waardevolle conclusies tijdens de Duurzaam Doen Lezing over het KlimaRain-systeem op dinsdag 14 juni 2016 bij Centrum Duurzaam Friesland van ROC Friese Poort. De lezing is verzorgd in samenwerking met het Centre of Expertise Water Technology (CEW) en de ontwikkelaar van het systeem HEAPS. In de zaal bevindt zich een publiek dat bestaat uit een mix van studenten, installatiebedrijven, overheden en particulieren.
KlimaRain-systeem
Het KlimaRain-systeem vangt regenwater op, filtert het water en slaat het water op in de kruipruimte onder een woning. Vervolgens verwarmt het water de woning en voorziet het de woning van water voor wasmachine, tuin en toilet. Het bespaart energie en drinkwater tegelijkertijd. Met steun van de Provinsje Fryslân heeft Het Centre of Expertise Water Technology (CEW) in Leeuwarden het KlimaRain-systeem de afgelopen maanden aan grondige tests en metingen onderworpen. Centrum Duurzaam Friesland heeft met de presentatie van de resultaten van het onderzoek de primeur.
Innovatieprijs
‘Het contact tussen HEAPS, ontwikkelaar van het KlimaRain-systeem, en het CEW kwam tot stand tijdens de Aqua Nederland beurs 2012,’ zo leidt HEAPS-eigenaar Iwan Fransen zijn verhaal in. Fransen won tijdens die beurs de ‘Water Alliance Innovation Stimulation Award’ met het systeem. Het CEW leidt bètatechnisch talent op voor de topsector Water en helpt ondernemers met innoveren door het uitvoeren en begeleiden van toegepast onderzoek. Dat onderzoek voert CEW uit in samenwerking met studenten en docenten van de hogescholen NHL en Van Hall Larenstein. Milieukundestudenten Joeri Beerens en Jelmer de Jong namen het KlimaRain-onderzoek voor hun rekening. Aan de hand van situatieschetsen en grafieken lichten ze hun onderzoek toe.
Appels en peren
Na afloop van de presentatie komt de onvermijdelijke vraag uit het publiek: ‘Wat is de terugverdientijd van dit systeem?’. ‘Dat hangt er vanaf waar je het mee vergelijkt’, aldus projectleider Maarten Trilsbeek (CEW). De combinatie van een duurzame warmtepomp en het slimme gebruik van de warmte uit het regenwater en de bodem, maakt relatief hoge rendementen haalbaar. De stookkosten vallen daarom lager uit dan bij een conventioneel cv-systeem. Desondanks is de terugverdientijd lang in vergelijking met zo’n conventioneel cv-systeem. ‘Maar dat is ook appels met peren vergelijken’, zo betoogt Trilsbeek. ‘Je moet het systeem niet vergelijken met een gasgestookte ketel maar met andere duurzame oplossingen, zoals een grondboring. Dan komt het KlimaRain-systeem zeer gunstig uit de bus’.
Duurzaam is geen optie meer
De discussie komt na afloop van de lezing zoals gebruikelijk weer goed op gang. De aanwezigen zijn het er over eens dat het een leerzame sessie was. Een conclusie tussen de regels door: ‘Traditionele opvattingen met betrekking tot comfort en terugverdientijd moeten op de schop. Duurzaam is straks geen optie meer, maar een vereiste’.