De Braziliaanse Dines Audrei werkte als stagiaire bij CEW aan het Thiopaq-project. Afgelopen zomer rondde zij haar stage succesvol af.
Welke opleiding doe je?
“Ik studeer aan de Federal University of Rio Grande do Sul, Brazilië. In het kader van een uitwisselingsprogramma doe ik een extra master ‘Chemical Engineering’ in Frankrijk aan de École Nationale Supérieure de Chimie de Montpellier.”
Hoe kwam je in aanraking met het CEW?
“Voor deze opleiding moet ik twee stages doen, een van 3 maanden en een van 6 maanden. Van mijn studiegenote Marylise Dardenne hoorde ik goede verhalen over het CEW. Marylise werkte voor haar stage aan het Anammox-project, Annamox is een nieuw proces voor de behandeling van ammonium in afvalwater. Ze was enthousiast over de internationale omgeving en de mogelijkheid om zelfstandig met de nieuwste apparatuur te werken. Zodoende besloot ik om ook contact te zoeken met het CEW.”
Wat hield je stage bij CEW in?
“Ik heb me bezig gehouden met het Thiopaq-project. Thiopaq is een ontzwavelingstechnologie ontwikkeld door Paques B.V. . Gasstromen behandeld door Thiopaq bevatten naast H2S vaak ook andere verontreinigende stoffen. Dit kan de biologische prestaties van de reactor in gevaar brengen. Het doel van het Thiopaq-project is om de mogelijke effecten van de verontreinigende stoffen op de prestaties van de Thiopaq-reactor onderzoeken.”
Wat vond je leuk aan je stage?
“Ik had al een aantal colleges gevolgd over watertechnologie en vond het een interessant onderwerp. Mijn vader werkt bij een Waterbedrijf in Brazilië, dus ik heb het ook wel een beetje met de paplepel ingegoten gekregen. Het was zeer interessant om met nieuwe zuiveringsmethodes in aanraking te komen die we in Brazilië helemaal niet kennen.”
Wat vond je minder leuk of moeilijk aan je stage?
“Mijn Engels is niet heel goed, dat is wel eens lastig. Maar iedereen hier deed zijn uiterste best om mij te helpen door langzamer te praten en dingen anders te formuleren, net zo lang tot ik snapte wat ze bedoelden. De mensen hier zijn allemaal vriendelijk en behulpzaam.”
Hoe was het om in Leeuwarden te wonen en studeren?
“Fijn! Ik woonde met zes personen in een studentenhuis, dat was erg gezellig. Ook met de andere stagiairs en projectmedewerkers van het CEW heb ik een goede tijd gehad. Leeuwarden is een leuke en rustige stad waar ik me altijd veilig voel.”
Wat zijn je plannen voor de nabije en verdere toekomst?
“Eerst mijn studie afmaken, ik ben nu halverwege. Voor mijn master ‘Chemical Engineering’ moet ik straks nog een stage lopen van zes maanden. Hopelijk kan dat ook weer bij het CEW. Wat ik na mijn opleiding ga doen weet ik nog niet precies. Misschien wil ik professor worden en anderen iets bijbrengen over watertechnologie.”