Aan de Sudermuda in Leeuwarden is in juli 2015 het eerste zogenaamde KlimaRain-systeem in gebruik genomen. Hiermee wordt regenwater opgevangen, gefilterd en opgeslagen in de kruipruimte onder een woning. Vervolgens wordt het gebruikt om de woning te verwarmen én te voorzien van water voor wasmachine, tuin en toilet. Het bespaart dus energie en drinkwater tegelijkertijd. Met steun van de Provincie Fryslân heeft Het Centre of Expertise Water Technology (CEW) in Leeuwarden het KlimaRain-systeem de afgelopen maanden aan grondige tests en metingen onderworpen. Dat pakte gunstig uit: het systeem is veilig en comfortabel in gebruik en zorgt voor aanzienlijke besparingen op gasverbruik, waterverbruik en CO2-uitstoot.
De bewoners van de Sudermuda zijn goed te spreken over het comfort in hun woning. “De warmtepomp doet zijn werk geruisloos en houdt het huis dag en nacht op een aangename 20 tot 21 graden,” aldus Jorrit de Vries. “Waar we vroeger vooral vrolijk werden van zonneschijn, krijgen we tegenwoordig ook een glimlach op ons gezicht als het regent.”
Relatief hoge rendementen
De kern van het KlimaRain-systeem wordt gevormd door een grote waterzak, in de kruipruimte van de woning, waarin regenwater wordt opgeslagen. Vanuit de waterzak wordt het water door het huis gedistribueerd voor toilet, wasmachine en tuin. Warmte uit het opgeslagen water wordt aan de waterzak onttrokken, opgewaardeerd door een warmtepomp en overgedragen aan het verwarmingscircuit van de woning. De waterzak wordt vervolgens weer opgewarmd met bodemwarmte en aangevuld met ‘vers’ gefilterd regenwater. De combinatie van een warmtepomp en slim gebruik van warmte in de waterzak, maakt relatief hoge rendementen haalbaar. De stookkosten vallen daarom lager uit dan bij een conventioneel cv-systeem.
Tests en metingen
Het Centre of Expertise Water Technology (CEW) heeft de besparingen op waterverbruik, energieverbruik en de CO2-reductie onderzocht. Gezondheidsrisico’s en ervaringen met de pilot zijn daarbij meegenomen. Al met al ziet het er gunstig uit. De bewoners zijn tevreden over het comfort in de woning en het water is veilig voor alle beoogde toepassingen.
In een half jaar tijd hebben de bewoners van de testwoning 30.000 liter minder water en 1.100 kuub minder gas verbruikt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daar staat een extra stroomverbruik tegenover van 1.300 kWh, veroorzaakt door de warmtepomp, maar per saldo is er nog steeds ruim 1.300 kilo minder CO2 uitgestoten.
Fries Bestuursakkoord Waterketen
De provincie Fryslân heeft bijgedragen aan de financiering van het onderzoek. Gedeputeerde Sietske Poepjes: “Dit demonstratieproject geeft op een heel tastbare manier invulling aan de ecologische doelstellingen zoals vastgelegd in het Fries Bestuursakkoord Waterketen. Leeuwarden maakt hiermee bovendien zijn naam als Capital of Water Technology eens te meer waar.“