AW Machinery ontwikkelt en bouwt onder meer wasunits om ondergrondse containers te reinigen. Het spoelwater dat vrijkomt bij het reinigen, is vervuild en kan dus niet zonder meer geloosd worden op het riool of het oppervlaktewater. AW wil voor deze wasunits daarom een duurzamere optie, waarbij er een zuiveringsmodule gemonteerd wordt op de vrachtwagen. CEW heeft in de afgelopen maanden de chemische en biologische samenstelling van het vervuilde spoelwater onderzocht en hier vervolgens de juiste technieken bij gezocht om het water te behandelen.
Vijf technieken
Uit deze eerste fase van het onderzoek, uitgevoerd door Marin Middel, student Biotechnologie aan hogeschool Van Hall Larenstein, is gebleken dat het afvalwater in de vuilwatertank bacteriën, organisch koolstof, onopgeloste en opgeloste stoffen bevat. Met deze informatie zijn beschikbare zuiveringstechnieken middels een multicriteria-analyse vergeleken met de criteria van AW. Die criteria waren onder andere dat de uitkomst duurzaam, bij voorkeur goedkoper en bovenal veilig moest zijn. Uiteindelijk zijn er vijf technieken geselecteerd waarvan wordt verwacht dat deze het water zuiveren volgens van de wensen van AW. Deze omvatten een voorbehandeling voor het verwijderen van de onopgeloste stoffen, membraanfiltratie voor het verwijderen van opgeloste stoffen waaronder zouten en tot slot desinfectie.
Samenwerking
De samenwerking tussen AW Machinery, het CEW en Marin Middel is uitstekend verlopen. Denise van Wieren, die samen met Jan Jaap Korterink van AW Machinery het project begeleid heeft, vertelt: “Vanaf het eerste begin is dit project heel professioneel opgepakt. We hebben in het begin veel gesproken met Bob van Bijnen (projectmanager CEW) en Biense Hoogland (onderzoeker CEW) om de vraagstellingen zo helder mogelijk te krijgen, zodat Marin wist hoe ze haar onderzoek op moest zetten. Marin heeft nog een rondleiding gegeven op haar school aan onze zoon Luuk, en dat deed ze zo enthousiast dat hij zich volgend jaar, na de havo, gaat aanmelden bij dezelfde opleiding. Het eindrapport van Marin was helder en duidelijk, en voor ons zeer toepasbaar. We vonden het heel leerzaam om met verschillende disciplines samen te werken, en we verwachten Marin’s voorstel zeker in de praktijk te kunnen brengen.”
Tweede fase
AW Machinery gaat nu eerst verder onderzoeken welke opties er zijn voor zuiveringsmodules op vrachtwagens en een leverancier kiezen. De intentie is dat CEW het gekozen systeem vervolgens uitgebreid gaat testen in het Waterapplicatiecentrum (WAC) in Leeuwarden.