Het huidige systeem van voedingsdosering in de glastuinbouw is gebaseerd op aanpassingen eens in de 7-14 dagen na analyse van een monster van de voedingsoplossing rond de wortels. Dit betekent dat de niveaus van individuele voedingsstoffen regelmatig 30% of meer verschillen van de gewenste niveaus in het wortelmilieu.
De verwerking van de voedingsanalyses zijn niet geautomatiseerd. Hetzelfde geldt voor het aanpassen van het voedselrecept en het mengen van het nieuwe voedsel. Het verwerken van bemestingsinformatie vergt veel kennis en vergissingen hebben verstrekkende gevolgen voor de gezondheid van het gewas en de opbrengst en kwaliteit. Nederlandse telers staan op een verdergaande automatisering van het voeren, terwijl buitenlandse telers vanwege de risico’s afzien van recirculatie van drainwater.
De afgelopen tien jaar zijn succesvol geweest, maar met handmetingen zijn verschillende voedingsstrategieën geïmplementeerd, zoals eindcultuurstrategieën om nitraat en fosfaat uit te putten en ammonium te doseren zonder problemen met pH en neusrot. Daarnaast is de bemestingsadviesbasis (BAB) gedigitaliseerd en gecombineerd met een balansmodel om de voedingsinname dagelijks te volgen. Prototypes van het door de Sensor Factory voorgestelde systeem zijn getest bij een waterschap en bij de tomatenteler Royal Pride. Het meetprincipe bleek betrouwbaar en stabiel zoals theoretisch werd verwacht. Lees meer… (Engelstalig).