De laatste jaren stijgt het aantal geregistreerde patiënten met een legionella-infectie in Nederland. Verspreiding vindt vaak plaats via door de mens gemaakte watersystemen als afvalwaterzuiveringen, koeltorens en drinkwaterinstallaties. Voor drinkwaterinstallaties en koeltorens zijn effectieve beheersplannen, monitoring en risicoanalyses bekend, voor afvalwatersystemen nog niet. Echter, recent zijn er legionella-uitbraken middels afvalwater vastgesteld, daarom zijn ook hiervoor effectieve beheersplannen van cruciaal belang. Sleutels voor controle zijn snelle en betrouwbare detectiemethoden en effectieve legionellabeheerstechnieken, op dit vlak is nog veel winst te behalen.
De huidige legionelladetectiemethode is traag en minder betrouwbaar voor water waarin veel bacteriën (stoorflora) aanwezig zijn. Voor eigenaren van installaties, bijvoorbeeld industriële of communale waterzuiveringsinstallaties, zouden alternatieve en op afvalwater- of koeltorenwatermatrices gerichte detectiemethoden voor Legionella (pneumophila) dan meerwaarde kunnen hebben. Deze zijn weliswaar in ontwikkeling en deels al op de markt, maar er is nog veel onbekend over de effectiviteit, en de kennis over deze methodes is bovendien verspreid.
Veel partijen, waaronder eindgebruikers, adviesbureaus en technologieleveranciers, zijn bezig met Legionella-beheersplannen en -analysemethoden. Desondanks heeft niemand een kant-en-klaar antwoord op vraagstukken vanuit de waterschappen, industrieën, omgevingsdiensten, gemeentes en de adviesbureaus zelf.
Met het Platform Duurzaam Legionellabeheer in Afvalwaterstromen willen we de geschiktheid bepalen van nieuwe, alternatieve legionelladetectiemethoden en -beheerstechnieken onderzoeken. Met de combinatie van beide kan Legionella optimaal gecontroleerd en beheerst worden.
Doelstellingen
Door het testen van de verschillende methoden en het algemeen beschikbaar stellen van resultaten en kennis uit andere onderzoeken, kan kennis en kunde onderling snel en makkelijk gedeeld worden. Dit voorkomt bovendien het dubbel uitvoeren van vergelijkende onderzoeken door anderen.
De informatie kan gebruikt worden door bijvoorbeeld adviesbureaus, waterbeheerders, eigenaren van waterzuiveringsinstallaties en controlerende instanties om onderbouwde risicobeheersplannen op te stellen, te controleren en informatie te delen. De praktijk kan zo snel reageren op nieuwe ontwikkelingen en voor de leveranciers van detectiemethoden is het kennisplatform een plek waar hun potentiële klanten informatie kunnen vinden over welke methode het meest geschikt is voor hun specifieke watersysteem. Bij een betere beheersing van Legionella in waterzuiveringen kunnen binnen de industrie mogelijk minder desinfectiemiddelen, chemicaliën en technologieën worden gebruikt, waardoor meer water kan worden hergebruikt. De huidige oplossingen zoals afdekken, lucht afzuigen en luchtbehandeling vergen hoge investeringen. Door voornoemde verbeteringen zullen deze kosten ook lager worden.
Zo draagt het platform direct en indirect bij aan het verkleinen van het potentiële risico van Legionella voor de volksgezondheid en aan de doelstelling van een meer circulaire samenleving.
Expertise Water Technology (CEW), KWR Water en Normec Kalsbeek BV. CEW en KWR Water hebben beide ruime ervaring met het testen van alternatieve detectiemethoden voor micro-organismen in water en/ of Legionella (pneumophila). Normec Kalsbeek is gespecialiseerd in het uitvoeren van risicoanalyses en opstellen van legionellabeheersplannen. Maar om tot goede resultaten te komen, hebben we absoluut meer partijen en specialisaties nodig. We doen hierbij dan ook een dringende oproep aan industriële bedrijven met afvalwaterzuiveringen, waterschappen, adviesbureaus, leveranciers van legionelladetectiemethoden of -beheerstechnieken en koepelorganisaties om aan te sluiten bij dit initiatief.
Algemeen, deelnemers:
Waterbeheerders en/of eigenaren van waterzuiveringsinstallaties:
Adviesbureaus:
Technologieleveranciers:
Het thema valt onder het CEW TKI-Programma Circulaire Economie in de Watersector en het KWR TKI-programma Watertechnologie. Dit betekent dat platformleden profiteren van TKI-toeslagen. Voor meer informatie over de voordelen, randvoorwaarden en kostenstructuur die met een lidmaatschap gepaard gaan, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.
Vertegenwoordigt u een van de hiervoor genoemde partijen? Denkt u ook een bijdrage te kunnen leveren aan het platform Duurzaam Legionellabeheer in Afvalwaterstromen en spreekt deze vorm van samenwerken u aan? Dan nodigen wij u uit om u aan te sluiten en lid te worden van het platform. Het lidmaatschap levert zeer concrete technologische oplossingen op die u in uw dagelijkse praktijk kunt inzetten. Meer informatie over het platform is te vinden op de website van het TKI Watertechnologie. Of neem rechtstreeks contact op met Länk Vaessen, business developer CEW, via l.vaessen@cew.nl of tel. 06-18344705.