Binnen het Europese project Water Test Network (WTN) worden mkb’ers ondersteund bij het versnellen van de marktintroductie van hun watertechnologieën. Deze ondersteuning bestaat naast hulp bij de validatie en verificatie van producten ook uit de mogelijkheid om vouchers te verkrijgen met een waarde tot € 50.000. Deze vouchers kunnen gebruikt worden om producten te testen bij de 14 verschillende praktijkschaal testfaciliteiten. Afgelopen zomer kregen Water Future BV en Brightspark vouchers toegekend. Hieronder leest u wat deze ondernemers te zeggen hebben over WTN.
Water Future
Water Future in Dongen is een startup technologie- en innovatiebedrijf, gespecialiseerd in zuivering en desinfectie, behandeling en beheer van water en afvalwater, afkomstig van onder andere land- en tuinbouw. Dit doet het bedrijf met een unieke combinatie van technologieën. Directeur-eigenaar van Water Future Willem van Baak: “Wij hoorden voor het eerst van WTN en de mogelijkheid om vouchers aan te vragen tijdens de European Water Technology Week, EWTW 2018, georganiseerd door WaterCampus Leeuwarden. CEW projectmanager Jordi Moreno hield daar een presentatie over het project. Wij zagen direct mogelijkheden om een van onze technologieën te testen. Deze behelst het ion-selectief verwijderen van natrium uit afvalwater middels een elektrisch gedreven proces. Waardevolle nutriënten blijven hierbij in het water aanwezig voor hergebruik. Wij willen aantonen dat zero emissie van water en meststoffen met deze technologie haalbaar is. Daarvoor moeten we op praktijkschaal testen en dat is lastig omdat de meeste tuinders niet in de rij staan om als proefkonijn te fungeren. Nu we deze WTN-voucher hebben binnengehaald, wordt dat anders. Het succes van het project trekt mensen over de streep en er is budget. Met de ondersteuning van WTN gaan we tests uitvoeren om certificering binnen te halen voor de lijst van de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG). Dit doen we bij een tomatenteler in het Westland, waar we eerder al kleinere tests deden. Vanaf 2020 gaan we op praktijkschaal demonstreren dat de technologie werkt. WaterCampus is een uniek en krachtig cluster van organisaties die naadloos op elkaar aansluiten. Ik zou andere technologieontwikkelaars zeker aanraden om hier gebruik van te maken en te informeren naar de mogelijkheden van WTN.”
Bright Spark
Bright Spark is in 2002 opgericht door Maurice Tax. Het bedrijf introduceerde elektrolyse zonder additieven om (drink)water wereldwijd te behandelen. Sinds 2017 maakt Bright Spark deel uit van een wereldwijd opererend beursgenoteerd bedrijf dat werkt als een R & D-bedrijf ter ondersteuning en ontwikkeling van nieuwe technologie voor waterbehandeling en -sensoring. Algemeen Directeur Maurice Taks: “Omdat Bright Spark regelmatig gebruik maakt van de testfaciliteiten bij CEW, het Waterapplicatiecentrum (WAC) en Wetsus, kwamen we de informatie tegen dat deze vouchers op ons van toepassing kunnen zijn. Normaalgesproken is het testen en uitvoeren van een kritische analyse van de producten die we ontwikkelen duur en tijdrovend. Met behulp van de WTN kunnen we het proces versnellen en met minder kosten. Het laboratorium is geaccrediteerd en bekend, dus een goede referentie voor ons. Ons doel met WTN is een validatie van de nieuwe technologie die wordt ontwikkeld door Bright Spark. En om te bepalen wat de capaciteiten werkelijk zijn en welke mogelijkheden er zijn om deze technologie naar andere markten te brengen. Er zijn veel onbekende kansen en financiële mogelijkheden binnen de EU. Tegen andere ondernemers zou ik zeggen: maak er gebruik van!”
Vragen of interesse in het WTN-project?
Neem contact op met Jordi Moreno via j.moreno@cew.nl of Stefan Bergsma s.bergsma@wateralliance.nl | Kijk op de website van WTN | Volg WTN op Twitter | en op LinkedIn.